Thursday, December 13, 2007

Scrumbled Eggs

Vi kör ju Scrum. Såklart. Nåt annat (som inte på annat sätt är tillräckligt agilt typ XP) år 2007 vore som ta en helkväll på Stureplan iförd banlonpolo, terylene-byxor och helskägg - ganska bakåtsträvande/framstegsfientligt alltså.

Scrum hanterar i princip deadlines genom att säga 'den tredje november har vi release'. Vad som kommer med då är de högst prioriterade backlog items som vi hunnit med. Man har något körbart efter varje sprint som, i princip, kan tas i drift närsomhelst förutsatt att det iaf täcker in de mest basala (och högst prioriterade) backlog items som krävs för att systemet skall kunna ge nån affärsnytta.

I bästa fall får man kunden med sig på tåget genom att de inser att de kommer få ett bättre, mer ändamålsenligt system än om det utvecklas med mer traditionella metoder, gärna kryddat med en vag kravspec och framtaget till fastpris och med hård deadline.

Har suttit i mer än ett fastpris/vag kravspec/hård deadline-projekt och kan intyga att det tar fram de värsta sidorna hos människan. Kunden försöker knö in så mycket features som bara är möjligt givet den vaga kravspecen medan projektet stretar åt andra hållet och ledningen piskar utvecklarna till att jobba kväll och helg in absurdum.

Resultatet blir ofta minst ett av följande:

  • Kraschat projekt
  • Law suits och rättstvister
  • Pajade personliga relationer för de stackars utvecklarna
  • Brain drain på företaget när de utnyttjade stackarna flyr till grönare ängder
  • Total förtroendekris mellan kund och leverantör


Jag har suttit i ett projekt som prickade in fyra av de fem ovanstående punkterna (det blev aldrig law suit, men advokater togs in som lusläste kontrakt för att se om möjligheten fanns).

Så varför berättar jag då detta? Jo, vi som iaf officiellt höjer Scrum till skyarna har precis sålt in ett projekt till kund på fastpris, med vag kravspec och hård deadline.

Låt oss be till de högre makterna att det inte går som det brukar...

Läs mer om Scrum här: http://hellrefaraherde.blogspot.com/2007/11/15-minuter-daglig-masspsykos.html

4 comments:

Unknown said...

Wow. Det var som om jag själv kunde skrivit det inlägget. Är i exakt samma sits själv. Jag har några månader kvar till deadline, när skall ni vara klara?

Nyfiken på era erfarenheter!

(För övrigt tycker jag det var skumt att inte tillåta anonyma inlägg på en anonym blogg...)

Mr Developer said...

Nu kan man även kommentera anonymt. Det var en default-inställning som jag missat....

Anonymous said...

Men, bedriften att ha sålt in Scrum och fastpris MÅSTE ju ändå vara en säljares fel - eller i vart fall iaf inte en Certified Scrum Master. Scrum är ju per definition ett sätt att angripa något som inte är fast (förutom timpriset/-kostnaden möjligen) och själv grundbulten är att kunna vara rörlig allt eftersom produkt och företag och organisation och modell och krav förändras (backlogen skall ju vara ett bevis på att det är högst levande). Att sälja fastpris måste ju innebära att backloggen var fast = icke-scrum.
Min skolning säger också att det inte alls är körbart/leveransmässigt efter en sprint - tvärtom SKA det vara förstått av köparen att leverans kräver sin egen tid (en till två veckor).

Mr Developer said...

Jo, sånt händer när idealism krockar med verkligheten (=möjlighet att sälja in till en ny kund t ex). Och det behöver ju egentligen inte vara nåt ont i det - det är ju en anpassning till real life och kan ju vara det pragmatiskt rätta i en given situation. Man ökar såklart riskerna med projektet, men bara man räknar med det så...

Sen är det ju också så att alla Certified Scrum Masters (alla som jag träffat iaf) i första hand är människor och därmed har svagheter och gör fel ibland. Dvs alla fel som begås är inte säljarnas fel (även om det vore en bättre värld om vi utvecklare var ofelbara :-)