Friday, January 18, 2008

Personalities

Nu tänker jag försöka nagla ner karakteristika hos folk jag jobbat med. Alla har ju sina egenheter men vissa har fler.

The Fresh Guy - färsk från högskolan. Ivrig att lära. Ofta briljant kodare, men devoid of självförtroende. Inte sällan överglänser The Fresh Guy dig vad gäller regelrätt kodning. Du får lita till din erfarenhet och pondus (=kagge) för att hävda dig. Det funkar oftast väldigt bra eftersom The Fresh Guy saknar självförtroende och därför gärna undviker alla typer av beslut och överlåter det till dig. The Fresh Guy är en nära nog optimal tillgång i ditt projekt - produktiv, ambitiös och viker inte när det gäller att bygga tråkiga delar av systemet. Beware - The Fresh Guy kommer att försöka sno ditt jobb så fort han (eller tyvärr mer sällan hon) levlat lite på förtroendeskalan.

Pularen - ofta low-key kille (nu slutar jag lägga in tjej-brasklappar. Let's face it - det är bara grabbar i vår bransch). Säger inte mycket, men är alltid på jobbet. Kommer du in 7:22 så sitter Pularen där. När du går 17:56 så är Pularen där på sin plats och kommer så vara flera timmar till. Låt oss bara konstatera att det är Pularen som vet bäst hur man larmar på. Pularen levererar ofta bra (men vem fan skulle inte göra det om man jobbade 12 timmar om dan). Baksidan är det sociala - det är uppenbart nåt fel i huvet på Pularen, så det sociala samspelet med projektmedlemmarna blir lidande.

The Tech Guy - ultra-kompetent, ultra-insnöad. The Tech Guy har inget behov av sociala färdigheter. Root-login på samtliga miljöer smäller högre. The Tech Guy förstår inte att du inte har full kompetens på hans område. Det går aldrig upp för honom att du har andra prioriteter (typ bygga färdigt systemet). Att hantera The Tech Guy innebär att hålla honom nöjd (kom ihåg att han är ultra-kompetent ).

The Slow Poke - killen som inte tar för sig (om det inte gäller mormors-hosta-längd på 3-fikat). Ofta kompetent. Det som produceras håller bra kvalitet. Men det produceras inte mycket. Den ledande principen är att varje producerad kodrad kan betyda problem. Den rimligaste slutsatsen för The Slow Poke är att inte producera nån kod. Att hantera The Slow Poke är svårt. Regelrätt konfrontation kanske kan funka. Men sen kommer säkert facket och klagar på att arbetsgivaren vill att de anställda faktiskt ska jobba effektivt under arbetstid

Det är sent nu, så jag får fortsätta en annan dag...

No comments: