Friday, January 25, 2008

Ta steget?

Satt idag och kodade ramverk för XML-ifiering av objekt som en del i ett projekt för en plattform vi ska använda inom organisationen.

Kul? Javars.
Gjort det förut? You bet. Inget nytt under solen. Visst finns det utmaningar, men det mesta har man sett förut och undviker därför tidigare pitfalls man trillat i (det är väl det som erfarenhet ger).

Blev jag gladare? Hmm. Det börjar snart bli dags att fundera på om jag ska fortsätta på utvecklarbanan och bli ett skägg eller ta steget till att bli nånslags chef (fast det känns inte riktigt rätt heller).

Talande är kanske att jag tycker det är roligare att rita streck och pilar och berätta för andra (=kodapor) hur saker och ting borde implementeras istället för att koda själv.

Kodar-mässigt är jag bättre än fler jag är sämre än - fast absolut ingen superkodare. Jag kommer inte att kläcka ur mig nästa 3D-motor för first-person-shooters eller nästa trådnings-stöd i Linux-kärnan. Det jag är vass på är att bygga på befintliga grejer och se helheten. Och det räcker för att tjäna ihop till blodpuddingen.

Det tråkiga med hela chefs-biten är att det finns ju få chefsjobb som inte innefattar personalansvar. Det brukar ju annars vara den karriärväg som erbjuds - från senior utvecklare till mellanchef med utvecklingssamtal, löneförhandlingar och snack med Nisse som har alkoholproblem.

Konstigt, det där. Ta en snubbe med vässad kompetens inom ett område och ge honom ett annat jobb (=mellanchef) för vilket han har nada utbildning, noll erfarenhet och tveksam entusiasm.

Det borde finnas fler jobb där man dompterar kodaporna (=ritar pilar och streck) men slipper MS Project, Gant-scheman, budgetar, personalplanering och utvecklingssamtal med folk man knappt känner.

Har du ett jobb som passar, så hör av dig...

3 comments:

Daniel Brahneborg said...

Du är inte direkt ensam i att undra vad det finns för karriärvägar som utvecklare.

MrPi said...

Det är svårt, det håller jag med om..! Jag tror dock att jag har en lösning på ditt problem! Du ska bli konsult istället! Jag förstår precis vad du menar med att det känns roligare att rita lite pilar och streck och förklara för andra än att koda själv ibland.. jag tycker samma sak! Så varför inte då gå och bli konsult på ett bolag där man har möjlighet att utvecklas, testa på nya rolia uppdrag, få chans att hålla i föreläsningar för andra företag i ämnet som man brinner mest för? Kolla på http://jsolutions.se/?page_id=2 och kontakta gärna Tomas om du vill veta mer! Hälsa gärna att det var Pierre som tipsade dig.. =)

Mr Developer said...

Hej Pierre!

Tack för tipset (som jag faktiskt har funderat på). Det blir såklart mer omväxling även om det kanske inte löser grundproblemet - vad skall jag vara om jag inte är utvecklare (inhyrd eller anställd).

Karriärgången på ett konsultbolag föreställer jag mig är mellanchef om man på sikt vill göra nåt annat än att göra XML av objekt.

Om livets outgrundliga vägar för mig till JSolutions så lovar jag att nämna dig (så du inte missar rekryteringspremien ;-)