Saturday, November 17, 2007

Someone else's News

Har ni nyligen läst svenska bloggar om systemveckling? Då har ni kanske märkt att de ofta är på nån av formerna:

  • "Har ni hört att Freakalizer (påhittad hajpad teknologi red. anm.) nu kommer i version 3.2? Det är jätteintressant och de har bland annat lovat högre prestanda och bättre interoperabilitet och antigravitationsflänsar. Cool! Can't wait to try it out!"
  • "Det är jättesvårt att välja mellan alla standarder och produkter som kommer. Och nu kommer alltså Freakalizer 3.2 som inte gör det lättare att välja, särskilt som MastaSoft precis släppt sin DudeMaster 6.2 i dagarna"
  • "Jag har testat Freakalizer 3.2 och gjort en test app som skriver ut 'Hello World'. Källkod finns att ladda ner. Jag är ju inte nån erfaren Freakalizer-utvecklare så jag har ju bara testat lite och här är vad jag tycker."

Alltså en av följande:

Halleluja-bloggen

Väljer ett spår (t ex Java, .Net eller Ruby/Rails t ex) och väljer sedan ut nyheter som sen helt okritiskt presenteras som 'mycket intressanta'.

Bloggaren utmålar sig själv som nån som nästan maniskt kastar sig över vilken alfa-release som helst som släppts av nån håglös open source-utvecklare bara det hamnar inom träffområdet för bloggens inriktning.

Detta är ofta fallet för bloggar som är show cases för företag (eller för enskilda konsulter som försöker profilera sig inom vissa områden). Konsultföretag har gärna teknikbloggar, men innehållet är så streamlined och devoid of personliga tyck och tänk för att undvika att (Gud förbjude) någon presumtiv kund skulle bli upprörd och låta bli att köpa företagets tjänster.

För oss som inte genomgått lobotomi så är detta uppenbart efter att ha läst ett par rader och därefter faller såklart hela bloggen.

Räkna-upp-alternativ-bloggen

Tar inte ställning. Försöker att täcka in området genom att räkna upp alla möjliga alternativ. Ger inte mer kött på benen än en tio minuters session med Google. Why bother? Tyck för fan nånting!

Jag-bara-testar-bloggen

Tycker att det räcker med att fluffigt beskriva den nya teknologin. Ursäktar sig hela tiden med att han/hon inte är expert, men kläcker ändå ur sig lite useless code som inte åstadkommer nåt, men finns att ladda ner!

Jag vägrar att läsa ytterligare en blog där mänskan inte påstår sig kunna det han skriver om!

Skriv för f-n om nåt du kan (eller ta reda på mer så att du kan det du vill skriva om)! Livet är för kort för bortförklaringar.

No comments: