Saturday, November 17, 2007

UML - Underliggande Megakomplext eLände

UML - the Entreprisest of them all.

Här har vi nåt som verkligen faller management i smaken. En rigid struktur av dokument, och diagram som specificerar systemet. En illusion av ordning, struktur och specifikation som får alla i beslutsfattande position att komma i brallan.

Optimalt skall man köpa in Rationals verktyg för en förmögenhet och sen ska man börja med, håll i er nu, ett projekt för att modifiera RUP (Right UP your ass) att passa det projekt man för tillfället skall bygga.

Rational har också (i enlighet med teoremet 'Management ska komma i brallan') låtit antyda att det är möjligt att, håll i er igen nu, grafiskt rita systemet i deras astronomically overpriced system och sen trycka på 'generate'-knappen och - vips!- så är systemet där. Färdigt att deployas och köras.

Hur har de då lyckats med detta? Jo, genom att sälja where the wallet is. Hos management. Kostymer möter kostymer och kommer överens om vad som ska gälla som strategi vad gäller systemutveckling. RUP/UML blir ett stridsrop, ett sätt att visa att 'vi har minsann ett enat grepp om systemutveckling'. Notera ingen inblanding av nån som faktiskt fattar nåt om systemutveckling (arkitekter, utvecklare).

Enter The Consultant. The Consultant har för länge sen slutat bry sig om vad som egentligen gör att systemutvecklingsprojekt blir framgångsrika. Istället har han (eller mer sällan hon) koncentrerat sig på att pricka in lämpliga buzzword technologies och methodologies.

Eftersom ingen in-house-utvecklare med självrespekt nånsin kikat åt RUP som lösningen på nåt (utom möjligen för att skriva ut specen ifall pappret är slut på muggen), så måste man ta in The Consultant för att ta fram en RUP-mod som passar projektet och införa den.

Resultatet blir en mängd dokument (artefakter som de j-a freaksen kallar't) som ingen nånsin läser. Undrar hur många hektar regnskog som gått åt i den dokument-bonanza som RUP/UML innebär.

On a side note så är själva grundtänket fel med UML vad gäller objektmodellering - det fokuserar på arvshierarki istället för objektmodell. Arvshierarki är bara kodhygien - hur objekten hänger ihop är det som är intressant.

Well, well. Para RUP med en hajpad Enterprise-technology of your choice (t ex den här: Följa John), och resultatet låter vänta på sig (resultatet i form av ett användbart system alltså).

Den som nöjt kan dra sig tillbaka efter projektets downfall är The Consultant, med 1200 kronor i timman i 1000 timmar och en ny entry i sin CV - klar för nästa uppdrag...

No comments: